Благотворителна изложба

Изложба в галерия „АРТФЕЯ” на Центъра за хора с физически увреждания „Благовещение” по случай 1 юни – Деня на детето

Уважаеми госпожици, дами и господа,

Днес е един от най-светлите празници, който се отбелязва по целия свят. Днес господари на земята са децата, най-чистата част от човечеството.
Похвална е инициативата на галерия Артфея, която подава ръка на Центъра за хора с физически увреждания „Благовещение” по случай 1 юни – Деня на детето.
Вече повече от век детската рисунка предизвиква възхищение и умиление сред любителите на изкуството. Множество именити художници открито са се учили от децата. Почти цялото творчество на големия испански художник Хуан Миро е вдъхновено от принципите на детската рисунка. А кои всъщност са тези принципи. На първо място – са   искреността и спонтанността. Над децата не тегнат никакви академични, естетически, социални и обществени догми. Те са абсолютната табула раза, чистата дъска върху която започващият живот тепърва ще пише. Децата-художници не робуват на перспективи, планове, светлосенки, нюанси, градации, теми, сюжети и т.н. Но множество изследвания доказват, че детската рисунка, на пръв поглед наивна, много точно отразява заобикалящия ни свят. Какво рисуват децата – прости неща – мама, татко, кака, батко, слънце, дървета, цветя, небе, море, къща. Но тези прости неща всъщност са най-важните неща в живота, без които няма щастие и радост. Затова детската рисунка е синоним на щастие, тя е радост за окото и душата.
Децата и юношите от Центъра „Благовещение” ни поднасят един огромен подарък на техния празник – да се насладим на  прекрасните им рисунки,  да си починем за малко от света на възрастните хора. Въпреки своите проблеми и трудности, те не се предават, борят се с тях чрез силата на изкуството и общността.
А какво можем да им подарим ние! Освен любов и подкрепа, освен истинско възхищение и благодарност към тези млади художници, можем да им помогнем да продължат с любимото си занимание, да развиват своя талант, да бъдат полезни на себе си и обществото с уменията си. Ако всеки от нас ги поощри дори символично, те ще имат средства за бои и материали, които са им така необходими.
Искам да пожелая на възпитаниците от Центъра да продължават напред, да творят със същата страст и да запазят детското в себе си, защото  истинският художник никога не остарява и никога не се предава!

This SimpleViewer gallery requires Macromedia Flash. Please open this post in your browser or get Macromedia Flash here.
This is a WPSimpleViewerGallery