Изложба на Георги Паунов – Паунец

Изложба на Георги Паунов – Паунец в галерия Арт Фея

Откриване 15.01.2009г. до 31.01.2009г.

Слово при откриването на самостоятелната изложба живопис на Георги Паунов – Паунец в галерия “Арт фея” на 15 януари 2009 г.

Уважаеми дами и господа,

И тази вечер галерия “Арт фея” ни е подготвила приятна естетическа изненада, представяйки на нашето внимание изключително интересна творческа личност.
Като започнем със псевдонима “Паунец”, който се чете не само под картините му, но и гордо се носи в небето, изписан на неговите авторски самолети “Паунец М1” и “Паунец М2” и стигнем до неизбежните аналогии с ренесансовите личности.
Георги Паунов – Паунец достойно защитава името на плеядата български художници, родени в Северозападния край на България. Негови именити земляци са Павлето, Донъо Донев, проф. Бойчо Григоров, проф. Галилей Симеонов, в чието ателие ходи да рисува и да се учи 16-годишния Паунец. А ако разширим малко периметъра ще си спомним за Никола Петров, Иван Христов, Йордан Гешев, Цено Тодоров, Андрей Николов и още много други.

This SimpleViewer gallery requires Macromedia Flash. Please open this post in your browser or get Macromedia Flash here.
This is a WPSimpleViewerGallery

Убедена съм, че за натюрела на художника огромно влияние оказва и природата на неговия роден край, специфичната красота и атмосфера, която той излъчва. В картините на Георги Паунов – Паунец аз лично усещам срещата на огромната Дунавска равнина с Балкана, красотата на нашия живописен край, а над тях като пазител на земната шир се е простряло необятното небе. То винаги присъства осезаемо в картините на Паунеца – понякога тихо и умиротворено, друг път божествено драматично.
И въпреки, че не успява да завърши художествено образование Георги Паунов-Паунец е истински пример за оригинален живописен талант, защото ще се съгласите, че не винаги художественото образование е атестат за талант. В неговите картини се откриват всички елементи на творчеството – добре балансирана композиция, ясни планове, сочен колорит и най-вече настроение, което художникът умее да пресъздава. И независимо какъв е неговия сюжет – дали е нашенски пейзаж или от френското Миди, Паунецът не работи с готови живописни схеми, а открива своята неповторима гледна точка, но без да ги идеализира в сладникави пейзажи. Тънкото боравене с трудните за всеки творец студени тонове като зеленото, синъото, сиволилавото показват една професионално усвоена живописна култура. Но нека не разваляме нещата с думи, а да се отдадем на прекия контакт с картините на Паунеца, защото срещата с картината е любов, а за любовта трябват двама. Картините са тук, нека им се насладиме. На добър час на изложбата!

Яна Орлинова
изкуствовед