Искрен Семков

Искрен Иванов Семков е роден 01.09.1984г. в гр. Оряхово, живее и твори в гр. София. Първият си дебют прави през юли 2005 г. в галерия „ Астри ” гр. София, като взима участе в „Изложба на млади български автори”. След успеха на първата изложба следват нови участия. До края на 2007 г. авторът има зад гърба си редица участия в изложби в цялата страна, но преобладаващи остават участията в софийски експозиции.

Уважаеми Дами и Господа,
Една стара китайска легенда гласи, че един художник влязъл в своята картина, тръгнал по нарисуваната от него пътечка и изчезнал някъде в далечината.
Тази поетична метафора е много подходяща за изкуството на Искрен Семков. Ако художникът не “влезе” в своята картина, тя остава бездушна, колкото и добре да е изпипана технически. Искрен Семков съчетава в своето творчество прецизна живописна техника и много, много душа.

Галерия и картини на Искрен Семков

This SimpleViewer gallery requires Macromedia Flash. Please open this post in your browser or get Macromedia Flash here.
This is a WPSimpleViewerGallery

“Тук и отвъд” е мотото на изложбата на младия художник. Тук – в реалния и видимия живот и отвъд – извън пределите на делничното, в световете на въобръжението. Общуването с картините на Искрен Семков прилича на обелването кората на портокал, Зрителят преминава от картина в картината, усеща намигването на зрителната измама – “trompe d’oiel”, изживява доза сюрреалистични видения, възхищавайки се на почти фотореалистичната техника на художника. Художникът дърпа завесата на видимото и ни разкрива сърцевината на важното за него. То може да е нещо съвсем дребничко – мидичка, ключе, перце или морски пясък. Но поставено от твореца па пиедестал придобива огромно и изключително значение.
Щастието е в дребните неща – в шума на вълните, в писмо от приятел, в ключето към дома на любимия. Младият художник е стигнал доста рано до тази зряла мъдрост. Пожелаваме му още много творчески успехи, да развива своя талант и да търси нови светове, които да ни пренасят тук и отвъд. Успех на изложбата!

Яна Орлинова изкуствовед
15.10.2009 г.

Първата самостоятелна изложба авторът прави през август 2007 г. в Градската галерия на гр. Варна под надслов „ Морето в мен ”. През ноември 2007 г. Искрен Семков пренася част от творчеството си в съседна Гърция, като взима участие в изложбата “ Belle Arte Lamia ” в гр. Ламия. Това е и първата му изложба извън границите на България. Към момента творби на автора са притежание на частни колекции в Дания и Гърция.