Изложба на Георги Паунов – Паунеца

Изложба на Георги Паунов – Паунеца
Откриване 16 Октомври 2012 до 3 Ноември 2012

Уважаеми гости на галерия Арт Фея,

Отново имаме удоволствието да бъдем домакини на поредната изложба на художника Георги Паунов – Паунец. Изложба, която се надяваме сте очаквали и вие, неговите почитатели.
Защо картините на Георги Паунов – Паунеца се харесват на зрителя и се радват на успех? Каква е тайната на неговата огромна виталност и работоспособност? Тези въпроси неминуемо изникват, когато се докосваме до творчеството на този самобитен майстор.
Преди всичко Паунеца изгражда картините си по класическическите закони на живописта. “Въоръжен” с нейните основни оръжия – перспектива, пропорция, планове, цветови гами, съотношения и контрасти, художникът смело се впуска в битката за овладяването на материята и опитомяването й в картинен свят.

This SimpleViewer gallery requires Macromedia Flash. Please open this post in your browser or get Macromedia Flash here.
This is a WPSimpleViewerGallery

От картините му, като по учебник, можем да се учим на линейна, въздушна и сферична перспектива, на множество гледни точки – от птичи поглед, от висок и нисък хоризонт. Блестящото боравене с тази перспективна свобода му позволява да пресъздава внушителни панорамни пейзажи, които въпреки че не са голямоформатни творби, създават чувство за монументалност и класическа стабилност. Както са го правели художниците от Ренесанса до края на 19 век, художникът разделя условно картината на три плана – преден, среден и заден – като майсторски насища цветово и съдържателно и трите. Овладял до съвършенство законите на класическата пейзажна живопис Паунеца еднакво добре рисува планински, морски, градски и селски пейзажи, което не се отдава на всеки художник.
Естествено научните принципи биха били само мъртва схоластика, ако липсваше таланта и неповторимия стил на Георги Паунов – Паунеца. Свободната му мазка – модерна, смела и на места дори абстрактна, умело създава експлозия от цветове и музикални ритми. Така зрителят има усещането, че картината е нарисувана на прима виста, а не е плод на дълъг и напрегнат труд. Ето още една от тайните на Паунеца – класическо отношение към построяването на картината и огромна лекота и импровизация при нейното изпълнение.
И ако трябва да обобщим и да си отговорим на първия въпрос – защо харесваме картините на Паунеца – то отговорът е – в тях има талант, тънко познаване на занаята и много труд. Качества, които дори и в 21 век са необходими на художника, за да бъде достоен продължител на своите велики предшественици.